3-d mallintaminen, 3d suunnittelu sskky

 3d mallintaminen, lelun osia.


Morjenttes ja toista kertaa huomenta taas kaikille lukijoille ja yleensäkin seuraajille. Tällä kertaa hieman koulutehtäviä luvassa. Aamusella tuli tehtyä noita personoituja banaaneja jos satuit vilkaisemaan edellistä postaustani. Hedelmien laserkaiverrus on ensi alkuun hieman vaikeaa, mutta yrityksen, erehdyksen, youtuben ja tuttavien avulla pahimmatkin esteet selätetään. Miten se sanonta sitten menikään vaikka läpi harmaan kiven...... vaikka vieressä kulkisi polku. 😁 Jotenkin sinne päin vaikka ei se varmasti nyt niin oleellista ole.

Opettaja antoi oppilaille tehtävän mallintaa erilaisia lelun osia, ei kyllä harmainta hajuakaan minkälaisesta lelusta on kyse, mutta kiire hommalla on kuitenkin, eli tänään pitäisi setti olla valmiina. Opettaja jakoi osat ja sitten ei muuta kuin mallinnusohjelma vinkumaan ja suorittimet kaakkoon ja näytönohjain lämpimäksi ja mitä näitä nyt on.
Esittelen tuossa alla hieman tuota minun saamaani kappaletta.
Tässä Blogin pitämisen lomassa on joutunut hieman muistelemaan html kieltäkin uudestaan, koska tuo bloggerin sivustopohja sivustolle on melko ankea.
Siellä ei ole mahdollisuutta erikseen asetella kuvia minne haluaa, joten vanhoista koodaamistaidoista on tässä tapauksessa hyötyä suunnattomasti, tosin vuosia aikaa kun on viimeksi koodaillut, mutta aika äkkiä se tuntuu jostakin muistin kopukoista löytyvän.

 



 Tämänlaisen osan minä sain mallinnettavaksi. Osaa on kevennelty tuntuvasti massatuotannon vuoksi, mutta saatiin sellainen ohjeistus, että voidaan pursotella täyteen mittaan kevennyksiä miettimättä.
 

 Toinen kuva kyseisestä esineestä tässä, vieläkään ei vanhus kyllä osannut ottaa kiinni siitä, että minkälaisesta härvelistä osa on tai mikä sen käyttötarkoitus on muu kuin lelu. Ehkä se on parempikin niin ettei ole pienintäkään käryä minkälaisesta tuotoksesta on kyse niin ei tule liikoja mietiskeltyä.
 


 

Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja tuntia myöhemmin jotakin jo valmiina, meidän tosin piti tehdä vielä kyseisestä mallinnuksesta työpiirustus, jota en tähän postaukseen nyt tunge.

Vaihtoehtoja tuossa on näistä ohjelmista mitä meillä on käytössä. Solidworks, johon en juurikaan ole kerennyt tutustumaan paremmin. Inventor jota koulussa yleisimmin käytetään ja sitten Fusion 360 jota itse ehkä käytän eniten. Moni kyselee miksi juuri Fusion 360 niin syitä siihen on moniakin, mutta tässä yksi. Meillä on kouluaikana ilmaiseksi käytössä myös nuo muut 3D ohjelmistot, muta kun koulu loppuu niin itselläni ei ainakaan ole tarkoitus kuluttaa 3000 euroa siihen, että teen 3D malleja tai cam ohjelmia. Fusion 360 on käyttäjälle ilmainen ja omiin 3 d mallinnuksiin enemmän kuin riittävä. Päivittäin tulee kyllä käytettyä 3d printtimallien tekoon sekä cam ohjelmointiin. Lisä osana myös 3d reliefit jotka mahdollistavat näyttävät 2d kuvat 3d kuviksi ja sitten vain kaivertelemaan tai printtaamaan. 

Litograafit on erittäin näyttäviä esim: lampun kuvuissa, tauluissa jne... Näistä lisää myöhemmin, mutta nyt itse aiheeseen.

Malli on suhteellisen yksinkertainen, tein sen Fusion 360 ohjelmalla ja convertoin sen Inventor ipt fileksi. Autodeskin tuotteilla on usein mahdollisuus convertoida filet ristiin yhteensopiviksi, mikä on todella hyvää ominaisuus.

Alkuun hieman mittaustöitä ja tarkkuus noin työntömitta tarkkuus, näin meitä ohjeistettiin joten ei nyt ihan pilkunviilaamista kuitenkaan. Tietysti tuo nivel tai "akseli oltava oikealla paikallaan. Joten ei muuta kuin vapisevin käsin mittaamaan ja toivoa, että näkee työntömitan mitta asteikon. Tuon oman accidentin jälkeen todella vaikea nähdä lähelle kun silmät tekee omia temppujaan, siksi kävelykin todella haastavaa pimeään aikaan. 

Tämän jälkeen kun mitat suurinpiirtein paperilla alkaa mallintaminen.
Eli ensin melkolailla pohja sketchi valmiiksi ja pursotukset ja filletit kuntoon. Sitten kun pursotukset ja pyöristykset on kunnossa voi shellin kanssa tehdä kupin valmiiksi. Kuppi ei ole symmetrisesti tuohon "lautaan" nähden joten teen yhden ylimääräisen "pleinin" kupille jolle teen leikkauskuvion ja leikkaan tuon tuohon lautaan nähden. Näin saadaan eri pituiset "laudan" osat sopimaan silmälle.
Oikeastaan tämän jälkeen homma on valmis ja tuote suht samanmoinen kuin mallinnettava kappalekin.
Alla hieman kuvia ko. mallinnuksesta.

 



 Tälläinen kappale siitä sitten tuli. En osaa sanoa onko fontti aibvan oikea, mutta yritin ainakin etsiä oikeanlaisen fontin. Heittäkää vaikka kivillä tai jotain jos aivan pyllystä tuo fontti
 

 Toiselta puolen katsoen kappale näyttää suurin piirtein tältä. Kupin juuressa ei ole pyöristystä, mutta muualla oli. Sitä oli näillä välineillä melkoisen hankala mitata, joten päädyin ihan silmämääräisesti 0.3 millin fillettiin. En usko , että se ihan hirveästi heittää. Kotona olisi ollut hieman paremmat mittausvälineet, mutta menee se näinkin.
 

 Kuten tuossa tekstissä jo aiemmin mainitsin niin toisen puolen kevennykset sai pursottaa loppuun saakka, joten ei tarvinnut siitä huolehti vaan antaa pursotuksen laulaa. Tässä huomaa, miten olen pyöristänyt tuon kupin keskilinjalle ja leikannut revolvella pois. Shellin olen tehnyt t sen jälkeen kun kaikki filletit on tehty, muutoin saattaa esiintyä ongelmia tai joutuu tuplafilletöimään ettei kappale mene puhki.

Teen tuosta erikseen vielä videon niin näette miten kyseinen malli tehdään. Eli otin ruutukaappauksena koko valmistusvaiheen videolle, lisäilen siihen voice overit ja laitan videota tulemaan. Kiitos taas kovasti kun eksyit lukaisemaan blogiani. Pysyhän kanavalla niin sanotusti. Stay Positive !! ja oikein mukavaa tiistain jatkoa kaikille.

Kommentit

Suositut tekstit