Kaiverrusalustan 3-d mallin suunnittelu.

 Hyvää torstaita kaikille

Torstai päivä alkoi mukavasti aamukahvilla paikallisessa Kespa kahvilassa. Eilen minulla oli tilaustyönä mini vartaita Harley-Davidson logolla ja aina kun tekee ns. asiakkaalle jotakin , tuote pitää olla "täydellinen". Itse en ainakaan kehtaa myydä "kakkaa". Tästä syystä juuri menee tuollaisessa sarjassa muutamia kappaleita oikeiden säätöjen laittamiseen. Vaikka olenkin jo eri materiaaleille etsinyt suurin piirtein asetukset. Tästä syystä oli pappa kahvi ryhmään aamusella ilmaisia H-D vartaita jaossa. Mukava saada ihmisille hymy kasvoille jo heti aamusta. Muutenhan nuo olisi mennyt roskikseen.

Mitä ongelmia noissa laser kaiverruksissa on. Jos on jo karkea säädöt laitettu muistiin, niin Ollaan jo hyvinkin lähellä ja harjoituskappaleita ei mene kuin 1 tai 2. Isoimmat ongelmat tuossa lienee poltto jäljessä ja siinä että palaako reunat helpolla. Parhaan jäljen olen saanut puuhun kun ajan ensin haamuajolla ensimmäisen kerroksen ja sitten miedoilla tehoilla toisen, tällöin jälki on kuitenkin riittävän tumma ja reunat on terävät ja ns. varjo polttoa ei tule. 

Lähinnä yrityksen ja erehdyksen kautta haettu oikeat säädöt. Totta kai Youtube on ollut suurena apuna karkeasäätöjen haussa. Tietysti jokainen laseri on erilainen ja jokaisessa erilaiset "säädöt". Pääsääntöisesti kaikki alle 100 mm X 100 mm työt olen tehnyt LaserPecker Pro: lla joka on suht nopea ja yksinkertainen laite jolla esim: laattojen kaiverrukset yms. menee mukavasti. Totta kai suosittelen siinä erilaisten tuki muottien käyttöä koska siinä ei erillistä pöytää ole. Tukimuottien käyttö helpottaa tuntuvasti esim: jos tekee montaa kappaletta yhtä aikaa niin kappaleet voi asetella pöydälle. 

Mallinsin tuossa pikaisesti pöydän johon menee kerralla 4 kappaletta noita 50 mm halkaisijaltaan olevaa puunappia.

 

 Ensimmäinen kuva on otettu sivusta, josta hyvin näkee tuon kartiomaisen tapin keskellä telinettä. Kartio on alhaalta 5 mm ja kyseisen tapin tarkoituksen on toimia keskitin tappina. Tämä kyseinen laite on siis tarkoitettu Laserpecker pro laitteelle jossa mahdollisuus kuva keskittää laser pisteen kautta. Tämän takia siis tuo keskitin piste tässä telineessä. Telineen mitat ovat muuten 100 X 100 mm. 
 

 2 Kuvasta taas hyvin näkee juurikin tuon keskitin tapin kartiomaisuuden. Kuvat on tehty fusion 360 3d mallinnus ohjelmalla. Jota itse tykkään käyttää melkein pääsääntöisesti. Onhan niitä varmasti parempiakin ohjelmia, mutta tämä on ilmainen ja jotenkin sopii itselle käteen omiin tarkoituksiin vallankin hyvin. Koulussa meillä on käytössä myös inventor 3d suunnittelu ohjelma. Se menee vähän niin , että toinen tykkää tyttärestä ja toinen äidista. Toinen Mersusta ja toinen Toyotasta. Makuasioista ei voi kiistellä..... tässäkään tapauksessa :-D
 

 Pohja puoli on täysin tasainen, vaikka tätä blogia kirjoittaessa olen muokannut hieman tuota pohjaa koska hommasin ristisyöttöpöydän kyseiseen laitteeseen ja tämä aputeline on kiinnitetty siihen. Eli sellaista kevyttä kehitystyötä helpottamaan ja nopeuttamaan laser kaiverrusta. Näihin on hyvä muutenkin tehdä kaikenlaisia apulaitteita ainakin jos hiemankin tekee enemmän sarjatyötä. Yksittäisiin kappaleisiin tuskin kannattaa ruveta investoimaan näihin tai kuluttamaan omaa aikaansa telineiden tekoon.
 

 4 kuvassa näkyy kappale kokonaisuudessaan. Ei varmasti mitenkään muodikkain ja myyvimmän näköinen, toisaalta eihän tätä myyntiin suunniteltukaan vaan auttamaan työnteossa tai harrasteiden nopeuttamisessa. Tästä nyt hyvin näkee kumminkin miten kyseisen lähes puolipallon omaiset napit asetetaan telineelle, tämän jälkeen pienellä vesivaa'alla ne saa helposti katsottua samoille tasoille sekä muutenkin linjaan. Sitten vain töihin. Tällä saa kerralla tehtyä 4 , kun normaalisti saa tehtyä yhden kappaleen kerrallaan. Toimiva laite kaikkinensa.
Teen vaikka tuosta erikseen videon kun kerkeän niin teille hahmottuu paremmin telineen toiminta

 


Oikein mukavaa torstaita kaikille, torstaihan on toivoa täynnä vai miten se menikään....

Kommentit

Suositut tekstit